3 Temmuz 2023 Pazartesi

Fosil Yakıtlardan Çıkış ve Karbonsuzlaştırmanın Sağlık Faydaları

 

Fosil yakıtlara bağlı olan ekonomimiz hem canlı sağlığını hem de yaşadığımız çevreyi olumsuz etkiliyor. Bu bağımlılığın sonlanması ile birlikte varılacak noktada daha temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşam mümkündür. Sağlık ve Çevre Birliği’nin 2022 yılı raporuna göre “Türkiye 2030 yılına kadar kömürden çıkmayı tercih ederse, 102.601 erken ölüm önlenebilir”.

Fosil yakıt kullanımı iklim değişikliğini de tetiklediği için kirlilik dışında farklı problemlerin de ana kaynağıdır. Örneğin son yıllarda yaşadığımız sert sıcak dalgaları iklim değişikliğinin görülen bir sonucudur ve insan sağlığı üzerinde ağır etkilere neden olabilir. Sıcak dalgalarının klasik sağlık etkileri deri döküntüleri, sıcak yorgunluğu, sıcak krampları, sıcak senkopu, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpmasıdır. Bunların yanı sıra kalp-dolaşım sistemi, sinir sistemi ve solunum sistemi üzerinde etkilere sahip olup ölümle sonuçlanabilecek durumlar ortaya çıkabilir.

Özellikle son yıllarda şiddetli biçimde hissedilen sıcak dalgalarının bir diğer etkisi de orman yangınlarıdır. Son yıllarda Türkiye’de hektarlarca ormanlık alan bu sebeple yok oldu. Özellikle uzun süreli bölgesel kuraklıklar ile birleşen sıcak hava dalgalarının, orman yangınlarının sıklığı ve şiddeti ile net bir bağlantısı vardır. Daha yüksek sıcaklıklar, orman yangınlarının daha sık, daha geniş alanlı ve şiddetli olmasına yol açabiliyor. Orman yangınları içinde yaşayan canlıları doğrudan etkilemesinin dışında sebep olduğu hava kirliliği sebebiyle etrafta yaşayan diğer canlıları da etkiliyor. Avrupa Yeşil Mutabakatının gerekleri dikkate alındığında hem iklim eylemine fayda sağlanacak hem de canlılar için çok sayıda sağlık kazanımı olacaktır

Hiç yorum yok: