3 Temmuz 2023 Pazartesi

Yeşil Mutabakat Nedir?

 

    Yeşil mutabakat yaklaşımı ilk olarak 1930’lu yıllarda dönemin ABD Başkanı Roosevelt’in öncülük etmesi ile, o zamanki adıyla “Yeni Mutabakat” olarak ortaya çıkmıştır. Son yıllarda genişleyerek dünyanın farklı bölgelerinde gündeme gelmiştir. Avrupa kıtasında, Avrupa Yeşil Mutabakatı olarak geçen politika seti, temelde doğanın ve canlıların her anlamda iyi olma halini gözeten bir yaklaşımdır. Avrupa’yı 2050 yılında sera gazı emisyonlarının sıfırlandığı ve ekonomik büyümenin kaynak kullanımından ayrıştırıldığı modern, kaynak açısından verimli ve rekabetçi bir ekonomiye sahip, adil ve müreffeh bir topluma dönüştürmeyi amaçlamaktadır.

    2019 yılında Avrupa Komisyonu tarafından duyurulan Avrupa Yeşil Mutabakatı, iklim değişikliğinin etkilerine, biyoçeşitliliğin azalmasına ve orman ve okyanusların tahrip edilmesine yönelik bir çözüm niteliği taşımaktadır.1 Aynı zamanda vatandaşların sağlık ve refahını da gözeten, herkesi kapsayan mutabakat, sektörler ve ülkeler arası işbirliğinin uygulanması ile tam olarak amacına ulaşabilir. Avrupa kıtasının tek başına karbon nötr olması her ne kadar doğaya çok büyük fayda sağlayacak olsa da, işbirliği içinde atılacak olan tüm adımların kazanımı daha geniş bir fayda sağlayacaktır.

   Avrupa Yeşil Mutabakatının kapsayıcı ve adil bir dönüşüm ile insana yaraşır yeşil iş sahaları oluşturmasının yanı sıra, temiz ve düşük maliyetli enerji arzı ile hem modern bir endüstri oluşturulacak hem de 2050 yılında karbon nötr olma yolunda önemli bir adım atılmış olacaktır. Bunun yanında biyoçeşitlilik üzerinde de olumlu katkıları olacak olan Avrupa Yeşil Mutabakatının ulaşım ve gıda sistemlerini de adil ve sağlıklı bir geçişe doğru yönlendirmesi hedeflenmiştir. 

     Sektörel ve uluslararası işbirliği, insanlar ve çevre için verimli ve uzun süreli faydalar elde etmenin anahtarıdır. Yeşil mutabakat ile doğrudan ilintili olan iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri kanıtlanmış ve bu etkiler şiddetini gün geçtikçe arttırmaktadır. Doğaya ve toplumlara daha yeşil, adil ve karbon nötr bir çözüm planı sunması ve bu sayede doğa tahribatının en aza indirgenmesi ile birlikte Avrupa Yeşil Mutabakatının sağlık faydaları da hissedilir düzeyde artacaktır.

Hiç yorum yok: