1 Ekim 2008 Çarşamba

El Mâûn suresine uymayanların vay haline!..

El Mâûn suresi ne diyor?

Kur’an’ın önemli surelerinden biri olan ve yedi ayetten oluşan bu sure özetle; ‘Yetimin hakkını korumayan ve yiyen, insanları itip kakıp eza ceza edenlerle, Muslüman sanılsın diye gösteriş için namaz kılıp, İslam’ın özelliklerine uymayanların sonu haraptır. Bunlar azap çekeceklerini ve cehennemde yanacaklarını bilmezler mi?’ diye soruyor.

Şimdi yukarıda bahsettiğimiz şirketler ve dernek için para toplayanlar ve belirtildiği şekli ile, o paraları gerçekten başka yerlere başka amaçlarla harcayıp, en iyi Müslüman geçinenler, kendilerini bu sure ve içindeki ayetlerle bir karşılaştırsınlar bakalım sonlarını nasıl görüyorlar.

Haa, “Biz oraya yani mahşere, fenerimizle beraber denizimizi de götürür cehennemin ateşini söndürürüz” der, ya da böyle düşünürlerse diyecek bir şeyimiz yoktur.

Yine aynı şekilde, “Biz kul hakkı, yetim hakkı yemeyiz ve yedirmeyiz. Yiyenlerden de hesap sorarız” diyerek insanları hor gören, hakaret eden yöneticilerimiz de durumlarını gözden geçirip bu sure ve içerdeki ayetleri inceleyip, kendileri ile mukayese edip davranışlarını ona göre ayarlarlarsa, hem kendileri için hem de halkımız için iyi bir davranış olur kanaatindeyim.

Bu sure ayrıca İslam’da tek paralı ibadet olan fitre ve zekâtını vermeyip, hatta, “Yahu şu kadar tutuyor ama, ben şu kadar versem ne olur ki?” diyenlere de azap olacağını da haber veriyor. Bu durumda olanlara da mahşerde, bizleri yaratanın karşısına çıkacaklarını bir kere daha düşünmeleri tavsiye olunur...

Mustafa DOLU

30.09.2008

Akşam Gazetesi

Hiç yorum yok: