14 Ekim 2008 Salı

Genç Kalmanın Püf Noktaları


Her yaşta genç ve sağlıklı olmak hepimizin hayali... Fakat bunu başarmak için de birkaç basit ama önemli püf noktasına dikkat etmemiz gerekiyor. Hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerle bile zamana meydan okuyabiliriz!...

• Sigara içmeyin: Sigara herkesin bildiği gibi cildin ve sağlığın en büyük düşmanı. Sigara içmek ciltteki mikro dolaşıma zarar vererek, cilt rengini soluklaştırıyor, gri ve cansız görünmesine neden oluyor. Ayrıca sigara tüketimi saçların da sağlıksız ve cansız görünmesine neden oluyor. Bu yüzden vakit geçmeden sigarayı bırakın. Bunu bireysel çabalarınızla başaramıyorsanız bir uzman desteği alarak bu bağımlılıktan kurtulabilirsiniz.

• Alkol almayın: Alkol vücutta özellikle de karaciğerde yarattığı toksitler nedeniyle erken yaşlanmaya neden oluyor. Bu nedenle hiç alkol tüketilmemesi çok önemli. Ama ben alkol içmeden yapamam diyenlerdenseniz de; makul miktarda alkol alın. Mesela haftada 14 dubleden fazla olmamasına dikkat edin.

• Taze meyve ve sebzeler tüketin: Önemli vitamin, antioksidan ve mineral kaynakları olan taze meyve ve sebzeler hem formunuzu korumanızda hem de vücudunuzun hastalıklarla savaşında size çok yararlı olacaktır. Ancak meyve ve sebze seçiminde doğal, hormonsuz olanlarını seçmeye özen gösterin.

• Bol bol su için: Su vücut için en yararlı ve gerekli içecektir. Sindirim sistemini rahatlatır ve vücudun toksinlerden arınmasına da yardımcı olur. Bu nedenle günde en azından 1 litre su tüketmeyi alışkanlık haline getirin.

• Sağlıklı kilonuza kavuşun: Hiç şüphesiz ki kilolu olmak insanları olduğundan daha yaşlı gösterir. Fazla kilolar kişinin yaşına uygun giyinmesini de engeller. Aynı şekilde çok fazla zayıf olmak da özellikle yüz bölgesinde çökmüş bir görünüme neden olur. Bu yüzden sağlıklı ve canlı bir görünüm için size en uygun kiloya sahip olmanız çok önemlidir. Hem fazla kilolarınızdan kurtulmak hem de kilo almak için ise yapabileceğiniz en iyi şey bir diyetisyen desteği almaktır. Böylece size özel menülerle sağlıklı kilonuza kısa süre içinde kavuşabilirsiniz. Ancak elbette kilonuz olması gerekenden 5 kilogram kadar farklıysa yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştirerek ve egzersiz yaparak da size uygun kiloya ulaşabilirsiniz.

• Düzenli egzersiz yapın: Düzenli olarak yapılan egzersizler hem vücudunuzun daha sıkı yani daha genç kalmasını sağlar, hem de cildinizin parlak olmasına yardımcı olur. Ayrıca egzersizler sayesinde duruşunuzdan vücut ölçülerinize kadar pek çok konuda memnuniyet verici bir görünüm elde edebilirsiniz. Spor salonlarına gidemem diyenlerdenseniz; sadece evde çeşitli egzersizler yaparak ya da yürüyüşe çıkarak da formunuzu koruyabilirsiniz.

• Güneşten korunun: Güneş her ne kadar kemiklerimiz için yararlı bir kaynak olsa da aynı şey ne yazık ki cildimiz için geçerli değil. Bu nedenle uzun saatler boyunca güneşte kalmamaya özen gösterin. Güneşlendiğiniz süre boyunca da yüksek faktörlü koruma kremleri kullanın.

• Yeteri kadar uyuyun: Düzenli bir uyku hem ruh hem de beden sağlığınızın anahtarı gibidir. Zinde ve dinç bir görünümün yanı sıra okulda veya işte başarının da olmazsa olmazıdır. Uzmanlara göre yaşa göre değişmekle birlikte, yetişkinlerin günlük 7 saatlik uykuya ihtiyaçları vardır. Ancak şunu unutmayın, uykunun azı olduğu gibi fazlası da zararlıdır...

• Strese boyun eğmeyin: Stresli ruh hali insanların yüzlerine ve duruşlarına direkt olarak yansır. Stres hem dış görünüşün bozulmasında hem de pek çok sağlık sorununun ortaya çıkmasında başlıca faktörlerden biridir. Bu nedenle günlek stresleri asgariye indirgemek için elinizden geleni yapın. Bu işe, hayata pozitif bakmakla, anlık sorunlarınızı geleceğe taşımamakla veya belki de biraz da olsa vurdumduymaz olmayı denemekle başlayabilirsiniz.

• Dişlerinize iyi bakın: Sağlıklı ve bakımlı dişler genç görünmenin en önemli püf noktalarından biridir. Güzel bir gülüş hem mutlu olmanızı sağlar hem de ikili ilişkilerinizde daha rahat olmanıza yardımcı olur. Elbette ki fiziksel sağlığınız için de ağız ve diş sağlığınızın büyük önemiz vardır. Bu nedenle bir an önce ağız ve diş sağlığınızla ilgili sorunlarınızdan kurtulun ve düzenli olarak da diş hekiminize kontrole gidin.

Hiç yorum yok: