15 Ağustos 2023 Salı

Elektrik Üretim (Temmuz 2023)

 

Haziran ayında yaklaşık 25,2 teravatsaat (TWh) olan toplam elektrik üretimi, yılın yedinci ayında 31,4 TWh olarak gerçekleşti. Bununla birlikte, Temmuz ayına ilişkin ortalama günlük elektrik üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,8 ve bir önceki aya göre %20,7 arttı. 

Haziran ayı içerisinde üretilen elektriğin % 45,4’ünü sağlayan termik santraller, Temmuz ayında toplam üretilen elektriğin % 56,7’sini karşıladı. Elektrik santrallerinin kaynak bazlı kırılımı incelendiğinde ise, bir önceki ay % 29,8’lik bir paya sahip olan hidroelektrik santraller, Temmuz ayında toplam elektriğin % 20,7’sini üretti. Aynı dönemde rüzgâr enerjisi santrallerinden üretilen elektrik miktarının payı bir önceki aya göre 0,7 yüzde puan artarak % 9,7 oldu. Jeotermal enerji santralleri ise üretilen toplam elektriğin % 2,3’lük kısmını sağladı. 2022 yılı ortalaması % 42,7 olan yenilenebilir enerji santrallerinin elektrik üretimindeki payı, 2023 yılı Temmuz ayında % 43,3 seviyesinde gerçekleşti. İlgili dönemde, baraj tipi hidroelektrik santraller toplam üretimin % 15,5’ine katkıda bulunurken, nehir tipi hidroelektrik santralleri toplam üretimin % 5,1’ini karşıladı. Bununla birlikte rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinden elde edilen elektriğin toplam üretilen elektriğe oranı % 20,3 olarak kaydedildi.

Kaynak: TEİAŞ, TSKB Ekonomik Araştırmalar 

Haziran ayında yaklaşık 25,2 teravatsaat (TWh) olan toplam elektrik üretimi, yılın yedinci ayında 31,4 TWh olarak gerçekleşti. Bununla birlikte, Temmuz ayına ilişkin ortalama günlük elektrik üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre % 8,8 ve bir önceki aya göre % 20,7 arttığı görülüyor. 

*Temmuz ayı lisanssız güneş santralleri üretim verileri EPİAŞ Şeffaflık Platformu’nda açıklanmadığından Temmuz ayı lisanssız güneş enerjisi santralleri günlük ortalama elektrik üretimi Haziran ayının günlük ortalaması ile aynı kabul edilmektedir

Hiç yorum yok: