19 Mayıs 2021 Çarşamba

Ekolojik Denge Memurları

 

Bir ağaca konup da kendi halinde konuşmaya başladığında, bir felaketin işareti olarak yorumlanır. Bakışları nedense hep korkuyu hatırlatır insanlara. Halbuki kainattaki görevlerinin felaketlerle hiç ilgisi yoktur. Dünyanın ekolojik dengesinin vazgeçilmez memurları baykuşlardan bahsediyoruz. Her şeyi belli bir düzenle yaratan yüce Sanatkar, baykuşları da evren fabrikasının farklı şubelerinde çalıştırır.

Baykuşlar bünyelerine, kendi boyutlarına uygun beslenme tarzlarına sahiptirler. Küçük baykuş tipleri böceklerle karnını doyururken, orta büyüklükteki baykuşların temel besini, başta fareler, hemen hemen bütün kemirgen türlerdir. Büyük boyda baykuşlar ise ceylan yavrusu gibi küçük memeli hayvanları ve iri boyutlu kuşları avlayabilirler. Bir baykuş çifti günde ortalama 7 kemirici tüketir.

İki ayda ise, küçük bir ormandaki farelerin yaklaşık yüzde 50'sini temizleyebilir. Farelerin nüfusu arttığında baykuşlarınki de artar. Fare sayısı az olduğu zamanlarda, baykuşlarda da çok az rastlarız. Böylelikle, insan eli değmedikçe ne baykuşların ne de farelerin nüfusunda bir düzensizlik görmek mümkün olmaz. 

Hiç yorum yok: