13 Mayıs 2021 Perşembe

Karbon Ayak İzi Nedir ?


Yaşamımız boyunca üretim ve tüketimlerimizin sonucu olarak dünyada bir iz bırakmaktayız. Bıraktığımız bu iz her zaman bizimle olacak ya da başka faaliyetlerimizin sonucu olarak karşımıza elbet çıkacaktır. Bu yüzden sürdürülebilir yaşamı önemsiyor ve daha da benimsenmesini istiyoruz. Sürdürülebilir yaşam hem şu an ki hayatımız için hem de gelecek nesil için büyük önem taşımaktadır. 

Karbon Ayak İzi Oluşumu Nasıl Azaltılabilir ?

Toplumca alacağımız her önlem aslında aza indirgeme konusunda çok önemlidir. Her birey kendinden sonraki nesli düşünüp ona göre yaşam biçimi kurduğu takdirde dünya daha yaşanılabilir hale gelecektir. Peki ne gibi önlemler alınabilir ?

  • Karbon salınımlarının azaltıldığı ekonomilere öncelik verilmelidir.
  • Karbondioksit atmosferde biriken önemli sera gazlarından biridir. Büyük çevre sorunlarına ve iklim değişikliğine neden olan sera gazlarını azaltıcı çalışmalar öncelikli olmalıdır.
  • İnsan kaynaklı sera gazlarından olan fosil yakıtların enerji üretimindeki payı azaltılarak yenilebilir enerji kaynaklarının tüketimi arttırılmalıdır 
  • Kimyasal içeriklerde arındırılmış ürün kullanımı yaygınlaşmalıdır.
  • Ulaşım için kullandığımız araçlar da yakıt yönünden karbon ayak izini arttırmaktadır. Bu yüzden bu artışı azaltmak gerekmektedir. Örneğin bisiklet kullanımı yaygınlaşabilir ya da her zaman kişisel araç kullanımı yerine toplu taşıma araçları kullanılabilir.
  • Kurumlarda cam, kağıt, alüminyum gibi atıklarla geri dönüşüm yapılabilir. Böylelikle yeni bir hammadde üretimi için gerekli olan enerji azaltılmış olur.
  • Ağaçlandırma çalışmaları arttırılmalıdır. Çünkü ağaçlar havadaki karbondioksiti kullanarak kendileri için besin oluşturmaktadır. Böylelikle atmosferdeki CO2 azalmış olacaktır.

Toplum ihtiyaçları sonsuz denebilecek kadar çoktur ancak kaynaklarımızın belli bir sınırı vardır. Sürdürülebilir bir yaşam için karbon salınımlarının azaltılması gerekmektedir. Karbon ayak izi, sera gazlarının en önemlilerinden biri olan karbondioksit gazı salınımı ve artışı ile ele alınabilmektedir. Ekolojik ayak izinin en büyük bileşeni olan bu ayak izi gelecek planlarımız üzerinden oldukça etkilidir. Son zamanlarda özellikle daha da gündeme gelen iklim değişikliği konusu, sera gazlarının etkisinin ekosistem üzerinde olumsuz sonuçlarının oluşmasına neden olmaktadır. İklim değişikliği önlem alınmazsa gelecekte önemli bir sorun haline gelecektir. Karbon salınımı azaltımı özellikle bu alanda etkisini olumlu sonuçlandıracaktır. Kurumlar, kuruluşlar ve her birey kendi önlemlerini alıp bu konuyu dikkat çektiği takdirde karbon ayak izi artışı durdurulabilir ve sürdürülebilir kalkınma sağlanabilir.


Sözlük :

*Fosil yakıt: Yüksek oranda karbon ve hidrokarbon içeren doğal enerji kaynağıdır. Örneğin doğalgaz, kömür, petrol vb.
*Sera gazı: Atmosferde bulunan ve ısı tutma özelliğine sahip bileşiklerdir. Karbondioksit, metan, nitröz oksit, hidroflorür karbonlar, perfloro karbonlar, sülfürhekza florid.
*Biyolojik kapasite: Bir alandaki yenilebilir doğal kaynakları üretme kapasitesidir.

Hiç yorum yok: