21 Haziran 2021 Pazartesi

"Ekonominin yönünü yeşil enerji belirliyor"

 

Yeşil enerji artık ekonomilerin gidişatını belirliyor, oluşturuyor, onlara yön veren bir niteliğe kavuşmaya başlıyor. Ülkeler son zamanlarda iklim değişikliğiyle mücadele için yenilenebilir enerjide önemli düzenlemeleri hayata geçirmeye başladılar.

Bu düzenlemelerden biri, Avrupa Birliği'nin (AB) yayımladığı Yeşil Mutabakat'tır. olduğun "İlerleyen dönemde YEK-G, AB’nin karbon vergisi yükümlülükleri ve sınırda karbon vergisine karşılık kullanılabilecek. Kaynak ifşası ve bunun sertifikalandırılmasıyla, yenilenebilir enerji, üreticilerimiz için yeni bir ihracat kapısı olacak. YEK-G şirketlerimiz için yeni bir kar kapısı oluştururken, bizim için de enerjide merkez ülke Türkiye hedefimize yönelik önemli bir adım daha olacak. Türkiye’nin yurt dışına açılan yeni gümrük kapılarından biri de YEK-G olacak." 

Bunun için Enerji Bakanlığı, EPİAŞ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başını çektiği bir çalışma grubu görüşmelerini sürdürmekte, firmaların karbon salımları kayıt altına alınıyor, raporlanıyor ve doğrulanıyor.

Bundan sonraki süreç piyasanın kurulması ve mekanizmanın işletilmesine yönelik olacak ve hazırlık süreci yakından takip edilecektir.

Yenilenebilir enerji kullanımını belgeleyen şirketlerin yurt içi ve yurt dışındaki muadillerine göre rekabet açısından daha güçlü bir konuma gelecektir. "Sosyal sorumluluk, çevre bilinci ve karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik atılan bu adımlar şirketlerimizin marka değerine de olumlu katkılar sunacaktır. İtibar yönetiminde önemli bir enstrüman olacaktır. Firmalarımız, sürdürülebilirlik raporlarında YEK-G belgelerine yer verebilecek. Çevreye karşı duyarlılıklarını bu şekilde kanıtlamış olacaklar." 

Piyasada gerçekleştirilen ilk işlem, "Organize YEK-G Piyasasında ilk eşleşme jeotermal enerjide oldu. İlk eşleşmede megavatsaati 5 lira olmak üzere 10 adet YEK-G Belgesi oluşturuldu." 

Hiç yorum yok: