10 Haziran 2021 Perşembe

Kristof Kolomb'un Yumurtası

 

Sözler vardır sözcükler vardır. Biliriz, kullanırız, kimi zaman da bilmeyiz, birileri anlattığı zaman bağlamı anlarız ama esas bu sözün nereden geldiğini bilmeyebiliriz. Kristof Kolomb’un yumurtasının öyküsü bakın nasılmış:

Kardinal Mendoza, bir kutlama sırasında yeni kıtanın keşfini çok önemli bir olay olarak nitelemiş ve bunu gerçekleştiren Kristof Kolomb’a övgüler yağdırmıştı: "Bu, bir insanın dayanma gücü ve kararlığının göstergesi ve mücadeleden vazgeçmezliğinin sonucu elde edilen üstün bir başarıydı". Bu konuşmayı dinleyen asil İspanyol beyleri duyduklarından pek rahatsız olmuşlardı. Özellikle bir yabancının (sizce nereliydi Kolomb? Portekiz dediyseniz yanıldınız. O bir Cenevizliydi, yani Cenova kentinden) böyle bir övgüye layık görülmesi onları mutlu etmemişti. “Yeni dünya denilen yere giden yol hiç de sanıldığı kadar zor değildi” dediler. “Dünyanın denizi apaçık karşımızda duruyor hiçbir İspanyol denizcisi hedefi şaşırmazdı” diye devam ettiler. Soylu gülüşmeler katıldı bu söylemlere ve “herkes yapabilirdi” diye bağırışlarla desteklendi.

Bu sözlere kızan ve yanıt vermek için söz alan Kolomb “Ben kendi adıma bir şeyler kazanma tutkusundan çok uzaktayım” diye başladı konuşmasına ve şöyle devam etti: “Dünyada bir çok iş vardır, birisi size gösterdikten sonra ‘Ne kadar kolaymış, bunu herkes yapar’ der bir çok insan. Şimdi siz soylu beylerden bir ricam olacak: (bir asilzadeye dönerek) Siz ekselansları şu elimde gördüğünüz yumurtanın (bu arada bir hizmetçiden bir yumurta getirmesini istemişti), dik olarak masanın üstünde durmasını sağlayabilir misiniz acaba?

Ekselans yumurtayı bir tarafından tuttu, öteki tarafını çevirdi, başka türlü denedi ama başaramadı ve elindeki yumurtayı bir başka beye verdi O da başaramadı ve bir başkasına verdi. Kimse başaramayınca: “Bu mümkün değil, yapılamaz” diye bağırdı beyler.

Kolomb, “Tabii mümkündür, ben yapacağım ve siz ‘Bunu herkes yapar’ diyeceksiniz” diye yanıtladı beyleri. Mırmırlar içerisinde Kolomb yumurtayı eline aldı ve hafif bir vuruşla yumurtanın, sivri ucunu kırmadan içeri doğru giden kabuğun üstünde durmasını sağladı. Beyler: “Bunu herkes yapar diye” bağırdılar.

Kolomb onları şöyle yanıtladı: “Doğru, herkes bunu yapabilir beyler, ama fark, sizin bunu yapabileceğiniz, fakat benim yapmış olmamdır.”

Kolomb gibi aylarınızı tüketmeniz veya onun karşılaştığı güçlüklerle karşılaşmanız gerekmez başarılı olmamız için. Zaten başarılı olursanız, siz de yeni bir kıta keşfetmeyeceksiniz. Kolomb’un yumurtasından öğreneceğimiz ders kolaydır. (Aslında buna Kolomb’un yumurtası değil Kolomb’un ilkesi demek yerinde olurdu. Bir fikir arayın, bulun ve yapın. Yani yapmaya teşebbüs edin. Herkesin yapabileceği işler ancak yapıldıktan sonra bir sonuç doğurur.

Hiç yorum yok: