8 Ağustos 2021 Pazar

Doğal Afetlerde Medyanın Olumsuz Rolü

 

     Başkalarına ait olan acı dolu dramların en çarpıcı ve ayrıntıdaki görüntülerin anlatımıyla öne çıkartılması ulusal kamuoyunda çaresizlik, güçsüzlük ve suçluluk duygusu yaratırken afetlerin psiko-sosyolojik boyutları profesyonel tedaviyi gerektirmektedir. Bu tür görüntülere uzun süre maruz kalanların bir savunma biçimi olarak “duyarsızlık kalkanını” kullanmasına ve kendisini en azından duygusal açıdan sadece seyirci konumuna sokmasını sağlamakta ve sonuçta aldırmamasına yol açmaktadır. 

        Doğal afetlerinin büyüklüğünün abartıldığı görüntüler ile yapılan haberler, afet müdahale gücünü aşan büyük problemlerin varlığı ve bunların çözümünün zor olduğu yönünde kamuoyunun yanlış yönlenmesini sağlayacak haberlerin medyada yer alması olumsuz etkilerin bir diğeridir. 

          Afet müdahale sırasında pek çok afet yöneticisi afet müdahale operasyonlarında medya ile çalışsalar da büyük hayal kırıklığı ve işlerinin engellenmesiyle karşılaştıklarını ifade etmektedir. Beklenen yardımlar ve içerikleri, afet bölgesinde yaklaşık hasar, yaralı ve ölü sayıları ile ilgili kesin bilgiler için resmî görevliler haber kaynakları olarak kullanılır. Resmî görevliler olaylar hakkında tahminlerini belirtme baskısını hisseder. Belirtilen tahminler çeşitli kaynaklar tarafından çelişkili ve farklı şekillerde kanıtlanmaya çalışacağından bunun sonucunda organizasyonun yetersizliği ile ilgili bir tablo ortaya çıkacaktır. Afet ve afet müdahale sürecinde, müdahale uygulamaları ve psiko-sosyal etkileri konusunda yeterli bilgi donanıma sahip olmayan medya mensupları, zaman yarışı içerisinde yanlış seçilen haber kaynakları ile kamuoyunu yanlış bilgilendirip paniğe ve galeyana sürükleyebilmektedir.

Hiç yorum yok: