7 Ağustos 2021 Cumartesi

İklim krizi bir ruh sağlığı krizine dönüşebilir mi?

 

    Hava sıcaklıkları rekor kırıyor, sıcak hava dalgalarının sıklığı, süresi, uzunluğu, şiddeti artıyor. Yağış rejimi değişiyor, bir yandan kuraklıklar yaşanırken bir yandan da şiddetli gök gürültülü sağanak yağışlar, dolu fırtınaları ve hortumlar daha fazla etkili olmaya başlıyor. İnsan kaynaklı iklim değişikliği, iklim ve iklim bağlantılı birçok ögede çok ciddi ve hızlı bir değişikliğe yol açıyor. 

   İklim değişikliği, Dünya’nın fiziki görünümünü, toprağı, havayı, suyu etkilediği gibi insanların ruh halini de etkiliyor. Konuyla ilgili geçmişten bu yana yapılan araştırmalar genelde insanların fiziki sağlığına odaklanırken, son yıllarda yapılan araştırmalar ruh halinin de iklim değişikliğinden etkilendiğini ortaya koyuyor. İklim değişikliği, kaygı, stres, üzüntü, travma gibi ruh sağlığı krizlerini de beraberinde getirebiliyor.

    Son dönemde Türkiye’nin farklı illerinden gelen iklim haberleri kuşkusuz her birimiz için bir üzüntü kaynağı. Marmara Denizi’nde müsilaj, hemen hemen tüm bölgelerde ciddi oranlara varan kuraklık ve aşırı hava olayları… Peki bu gibi durumlar bizi psikolojik olarak nasıl etkiliyor? 

    İklim değişikliği ruh sağlığı krizini de getirecek

    Dünya Sağlık Örgütü de iklim değişikliğini sağlık sistemleri için bu yüzyılın tamamlayıcı sorunu olarak görüyor. Cambridge Üniversitesi Royal College Psikiyatri birimi tarafından yayınlanan bir makaleye göre, iklim değişikliğini sağlıkla ilişkilendiren araştırmaların öncelikle fiziksel sağlığa odaklandığı belirtilirken, iklim değişikliğinin yaklaşmakta olan ve kaçınılmaz bir ruh sağlığı krizini de beraberinde getirdiği söyleniyor. Buna göre ruhsal bozuklukları olan bireyler, iklim değişikliğinin etkilerine özellikle duyarlı.

    Araştırmalara göre, Kuzey Kutbu’ndaki buzullar eridiğinde ve türler acı çekerken, İnuit halkları, kısmen bu değişikliklerle ilgili daha yüksek intihar ve bağımlılık oranlarıyla karşı karşıya kalabilir. Deniz seviyesinin yükselmesinin kısa vadeli bir tehdit olduğu Maldivler’de yapılan bir başka araştırma ise, çocukların yaygın olarak varoluşsal kaygı yaşadıkları sonucuna ulaştı. Gana’da iklim değişikliğinden kaynaklanan solmuş mahsuller güçlü üzüntü duygularını tetikliyor. Arizona Üniversitesi Araştırmacısı Sabrina Helm, 2017’de yayınladığı bir araştırmada, bazı insanların küresel iklim değişikliği tehdidi algılarına dayanarak yüksek düzeyde stres ve hatta depresyon yaşadıklarını tespit etti. Tüm bu araştırmalar farklı coğrafyalardan insanların, toplumların iklim değişikliğine verdiği psikolojik tepkiyi gösteriyor.

Hiç yorum yok: