23 Ağustos 2021 Pazartesi

Komşu Galaksideki Ateş Fırtınaları

 

      Geceleri gökyüzünü birer ampül gibi aydınlatan yıldızların hayatı çok ilginçtir. Uzayın o dev ampülleri ölmeye hazırlanırken, arkalarında birçok bebek yıldız bırakırlar. İlahi kudret onları öyle bir sistemle yaratmış ki, her yıldızın ölümü binlercesinin yeniden doğması anlamına geliyor.

    İlahi kudret onları öyle bir sistemle yaratmış ki, her yıldızın ölümü binlercesinin yeniden doğması anlamına geliyor. İşte bu yaşlı yıldızın ölümü ve yeni yıldızların doğumu esnasında gerçekleşen muhteşem görüntüler bilim dünyasında nebula olarak adlandırılıyor. 

     Bir festival gibi havai fişeklerle donatılmış bu nebulanın da astronomi sözlüğündeki adı ngc 604. Bu rengarenk yıldız fabrikası samanyolundaki nebularla çok büyük benzerlikler gösteriyor. Tek farkı çok daha büyük ve daha fazla yavru yıldıza beşiklik etmesi. 

    Bu rengarenk "Yıldız Fabrikası" Samanyolu'ndaki nebularla çok büyük benzerlikler gösteriyor. Tek farkla çok daha büyük ve daha fazla yıldıza beşiklik etmesi.

      Devasa yıldız-doğum bölgesi 1.300 ışık yılı (bir ışık yılı=10 trilyon km.) genişliğindeki yanan gazların oluşturduğu bulut gövdesinde iki yüzden fazla parlak mavi yıldızı barındırıyor. Bu mavi yıldızların her birinin boyunu Güneş'imizden  en az 120 kat daha fazladır. Hesaplamalara göre yaklaşık 3 milyon yıl önce doğan yıldızların yüzey sıcaklıkları 40.000 santigrat derecedir. 


Hiç yorum yok: