10 Mart 2021 Çarşamba

Dünyadan Bir Trump Geçti

Donald Trump. Amerika Birleşik Devletleri'nin 45. başkanı olarak görev yapan Trump, 4 yıllık görev süresini doldurdu ve kaybedilen seçimin ardından 20 Ocak 2021 tarihinde görevi Joe Biden'a bıraktı. Görevi bırakmasına bıraktı ama, önce amerikan siyasetine ardından da dünya siyasetine de silinmez bir iz bıraktı. Farklıydı hatta sıradışıydı. Ne Amerika ne de dünya daha önce böyle bir başkan görmemişti.

Basın ve Sosyal Medya İle İlişkisi

Trump başkanlığa geldiği andan itibaren normal bir başkan olmayacağının sinyallerini vermişti aslında. Başkan olduktan sonraki ilk basın toplantısında CNN basın mensubuna "çalıştığın kurum berbat, haberleriniz yalan" diye tepki göstermişti. 4 yıllık görev süresi boyunca da basın mensupları ile genelde yıldızı barışmadı. Ülkesinin ana akım medya kuruluşlarını da 'adaletsiz ve taraflı' bulan Trump, onlara "yalancı basın" yakıştırması da yaptı.

Basınla arası çok iyi olmadığı için sosyal medyaya yönelen Trump, göreve geldiği Ocak 2017'den hesabının kapatıldığı 8 Ocak 2021'e kadar yaklaşık 25 ila 30 bin arası tweet attı. Türkiye ile ilgili de bir çok tweet atan Trump, attığı tweetlerin bazılarında tehdit bazılarında ise ikili ilişkileri geliştirme niyeti vardı. 

Ülkeler ve Liderleriyle Sınavı


Trump 4 yıllık görevi boyunca dış politikada karmaşık ilişkiler yürüttü. Bazı ülkeler ile adeta bir dargın bir barışıktı. Örneğin ABD'nin yıllardır sorunlar yaşadığı Kuzey Kore'nin ABD'yi tehdit etmeye devam etmesi halinde "dünyanın daha önce hiç görmediği ateş ve öfkeyle karşılık göreceğini söyledi." Kuzey Kore'nin liderini de boş geçmeyen Trump, Kim Jong-un'a roket adam yakıştırması bile yaptı. Tabi sonra sonra aradaki buzlar eridi. ABD ve Kuzey Kore ikili ilişkileri zaman zaman sekteye uğrasada kaldığı yerden devam etti.


Suriye devlet başkanı Beşar Esad'ı da eksenine alan Donald Trump, Esad'a hayvan bile dedi. Diplomatik teamüllere pek dikkat etmeyen Trump, Suudi Kralı Selman'da "biz olmasak iktidarda iki hafta bile duramazsın. Ordun için ödeme yapmalısın" dedi. Ve Kral Selman'dan nasıl 500 milyon dolar aldığını bir mitinginde anlatmıştı. 


Trump'ın ülkemiz ile de ikili ilişkileri iyi değildi. Başkan Trump döneminde ABD ve Türkiye arasında Fetullah Gülen'in iadesi, New York'taki Halkbank davası, Rahip Brunson'nın yargılanması, S-400 meselesi ve Suriye krizi öne çıkan sorunlardan oldu. 


Rahip Brunson'ın iadesi sorununda ülkemize bir dizi yaptırım uygulayan Trump, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesi konusunda da "eğer Türkiye limitleri aşarsa ekonomisini mahvederim demişti. Ayrıca Rahip Brunson zamanındaki uyguladığı yaptırımları kast ederek bunu zaten daha önce yaptım diye de belirtmişti. 


Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın almasına da karışan Trump, buna karşılık ülkemizi F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarttı. 


Dünyayı Etkileyen Kararları


Trump başkanlık döneminde diplomatik teamüllerden uzak ve uluslararası hukuka aykırı kararlara imza atmaktan hiç çekinmedi. 2017 yılında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan ediyorum diyen Trump, Tel Aviv'de bulunan ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı aldı.Trump'ın bu kararı başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada tepkiyle karşılandı.


Trump'ın olumsuz icraatlerinden biri de küresel ısınmaya karşı geliştirilen Paris İklim anlaşmasından ABD'yi çıkarması oldu. ABD'nin anlaşmadan ayrılma nedenide Trump'ın iklim değişikliğini kurmaca bulması ve inanmaması olarak belirtildi. 


Tarih 2018 Mayıs ayını gösterdiğinde de İran ile Obama yönetiminde yapılan nükleer anlaşmadan çekilen Trump, İran'a yeniden yaptırımlar getirdi ve bu seferki yapılan yaptırımlar öncekilerden daha sert oldu. 


Kendine Has Oturuşu, Dansı ve Tokalaşması


Trump liderlerle birlikte çıktığı basın açıklamalarında o enteresan oturuşunu neredeyse hiç bozmadı. Koltuğa yaslanmaz, hafif öne eğilir ve arada üçgen oluşturacak şekilde ellerini birleştirir öylece konuşurdu. Konuşma bitip tokalaşmaya geçincede karşısındaki liderin kolunu ya kendine doğru çekerdi ya da uzun süre elini bırakmazdı.


Bir seçim mitinginde de müziğe kendini kaptıran Trump, hiçbir yerde göremeyeciğiniz enteresan dans figürleriyle gündemi epey meşgul etmişti.


Başkanlıktan Ayrılışı


Trump'ın başkanlığa vedası da görev yaptığı zamanki gibi sansasyonel oldu. Aslında Trump'ın görevden ayrılmasına pek veda da demek mantıklı olmaz. Çünkü Donald Trump görevden azledildi. Bu yönüyle de tarihe geçen Trump, ABD tarihinde azledilen üçüncü başkan oldu. 



Hiç yorum yok: