8 Mart 2021 Pazartesi

 https://etm.sabanciuniv.edu/tr/2020-2021-egitim-yili-ders-programi

Enerji ile ilgili yüksek lisans arayışı bulunanlar için güzel bir tezsiz yüksek lisans programı mevcut.

 Enerji, Ekonomi ve Politika

Petrol, doğalgaz, kömür, yenilenebilir, hidro, nükleer ve elektrik tedarik zincirleri. Temel enerji kaynaklarının global dağılımı, yatırım gereksinimleri, çevreye olan etkileri, tarihsel kullanımları ve talep projeksiyonları. Arz, talep ve fiyat oluşumunu etkileyen faktörler. Önde gelen kaynak üreticisi ve tüketicisi ülke politikalarının küresel etkileri. Enerji güvenliği ve jeopolitiği. Güncel politik ve teknolojik gelişmelerin jeopolitik ve ekonomik etkileri üzerine vaka analizleri.

Enerji Biliminin Temelleri

Bu derste, farklı enerji türleri (mekanik, kimyasal, ışık, ısı, elektrik gibi), güç, dönüşüm verimliliği ve termodinamik gibi enerji ile ilgili temel kavramlar tanıtılacaktır. Enerjinin ısıtma, aydınlatma, ulaşım ve ev aletleri gibi günlük yaşamdaki kullanımları, bilimin en temel fiziksel kavramları yardımıyla açıklanacaktır. Bu bağlamda, fosil yakıt ve yenilenebilir enerji teknolojilerinin çalışma mekanizmaları ile enerji depolamanın fiziksel teorileri ve kavramları dikkate alınacaktır. Teknolojiye sınırlar koyan temel fiziksel bağlantılar tartışılacak ve bu sınırları aşacak yeni gelişmeler anlatılacaktır. Temel enerji teknolojilerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin mühendislik tasarımı ile ilişkileri en temel düzeyde verilecektir. Ayrıca nano teknolojik gelişmeler, katı hal malzemeler, yakıt pilleri, rüzgar, güneş, fotovoltaik, piller, süperkapasitörler gibi ileri düzey konuların yanı sıra kuantum bilgisayar üretiminin ilkeleri de tartışılacaktır.

Fosil Yakıt Teknolojileri

Petrol ve doğal gaz arama, sondaj ve üretim operasyonları. Petrol ve doğal gaz rezerv tahminleri ve karekterizasyonu. Rezervler ve kaynaklar. Alışılagelmemiş hidrokarbon kaynakları ve üretim teknikleri; şeyl, ağır petrol ve bitümen, hidratlar. Rafinasyon, petrol fiyatları, referans petroller. Petrol ve doğal gazın taşınması. Kömür oluşumu, rezervleri, madenciliği ve sınıflandırılması. Kömür kökenli metan gazı, kömürün yer altında gazlaştırılması. Jeotermal enerji kaynaklarının kullanımı.

Hiç yorum yok: