16 Nisan 2021 Cuma

Sosyolojik reformun yeni adı: Toplum 5.0


Teknolojik gelişmeler hayatın tüm alanlarında hızlı ve köklü değişimlere sebep oluyor. Toplumun sosyal ve kültürel yapısı da bunlara bağlı olarak değişiyor. Bir büyüme ve kalkınma stratejisi olarak değerlendirilen Toplum 5.0, siber alan ve fiziksel alanın entegre olduğu teknoloji çağında insanların, robotların ve yapay zekanın güç birliği yaptığı “süper akıllı toplum” modelini öneriyor. Blog yazımızda Toplum 5.0 kavramına açıklık getiriyoruz.

2015’te Japonya’nın 5. Bilim ve Teknoloji Temel Planı’nda temel bir kavram olarak kullandığı Toplum 5.0, “teknoloji tehdit olarak değil, bir yardımcı olarak algılanmalı” felsefesinden yola çıkıyor ve Endüstri 4.0’ın ihmal ettiği insanı odağına alıyor. Toplum 5.0, endüstrileşme ile insan doğası arasında bir denge kurulmasını amaçlıyor.

 Toplum 5.0 nedir?

Yüksek teknolojik ürünler üreten Japonya’nın Endüstri 4.0 devrimine dâhil olmayıp yeni bir felsefe olarak öne sürdüğü Toplum 5.0, teknolojik gelişmelerin toplumsal yaşama yönelik etkilerini dikkate alarak insan merkezli bir toplum yaratma çabasına dayanıyor. Bu bağlamda Endüstri 4.0’dan farklı bir yaklaşıma sahip olan Toplum 5.0 kavramı, dijital dünyada toplum ve “akıllı” insanlara işaret ediyor. 

Avcı toplumdan akıllı topluma geçişi ifade eden büyük toplumsal dönüşüm planı Toplum 5.0; yaşlı dünya nüfusuna karşı çözümler geliştirmeyi, sanal dünya ile gerçek dünyanın iç içe olabilmesini sağlamayı, nesnelerin interneti teknolojisinin toplum çıkarları için kullanılmasını ve çevre kirliliği ve doğal afetler için çözüm yolları üretilmesini hedefliyor. 

Japonya Ekonomik Organizasyonlar Federasyonu Keidanren’e göre Toplum 5.0 anlayışının oluşabilmesi için sosyo-politik ön yargıların aşılması, kalifiye eleman eksikliğinin giderilmesi, üniversitelerde yapay zeka mühendisliği gibi bölümlerin açılması, para transferleri için blockchain kullanılması, hukuk sistemindeki engellerin aşılması ve toplumların direnç göstermesinin engellenmesi gerekiyor. 

Toplum 5.0’ın önündeki engellerin kaldırılması için mobil sektörün desteklenmesi, sanayide kullanılacak insan gücünün seviyesinin belirlenmesi gerekiyor. Toplum 5.0’ın önündeki engellerin kaldırılarak bu yaklaşımın yaygın şekilde benimsenmesi için tüm toplumların işbirliği içinde olması, aksi halde ticari ilişkilerin olumsuz etkileneceği savunuluyor.


Toplum 5.0’ın avantajları

Toplum 5.0 felsefesi, toplumsal kalkınmayı gerçekleştirmek için sanayinin dönüştürülmesinin yeterli olmayacağını, yaşam kalitesinin de artırılması gerektiğini savunuyor. Drone gibi insansız araçlar, uzaktan kumandalı robotlar ve bulut teknolojilerini kullanmaya dayanan Toplum 5.0’ın insanın faaliyet gösterdiği her alana büyük katkıda bulunması bekleniyor. Örneğin,  tarımsal drone’ların çoğalmasıyla çiftçilerin iş yükünü hafifletmenin, uzaktan kumanda robotu kullanılarak yüksek tehlikeli işlerde iş güvenliğini sağlamanın veya otomatik araçların ticarileştirilmesiyle trafik kazalarının sayısını azaltmanın mümkün olabileceği savunuluyor.

 

Hiç yorum yok: