16 Nisan 2021 Cuma

Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası (TÜVEK)


“Karot Bilgi Bankası Koordinatörlüğü”, 2017 yılından itibaren MTA Çevre Araştırmaları Dairesi Başkanlığı bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir. Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası ise halihazırda Ankara Temelli’de yeni hizmet binasında faaliyetlerine devam etmektedir.

“Karot Bilgi Bankası” MTA Kurumunun sondajlarından elde edilen karot numunelerinin ve jeokimyasal analizleri yapılmış numunelerin modern ortamlarda arşivlemesi, sondaj karotlarına ait verilerinin bilgisayar ortamında saklanması ve değerlendirilmesi, kurum, kuruluş ve araştırmacıların talepleri kapsamında karot inceletme ve numune verme işlemleri gerçekleştirilmektedir.

MTA’nın maden varlığı ile ilgili önemli verilerin elde edilmesi kadar arşivlenmesi ve saklanmasının da bir o kadar önemli olduğunu belirtmekle beraber, Karot bilgi bankası ile hem zaman hem de maliyet kayıplarının önüne geçileceği, Karot bilgi bankasının madenciliğin hafızası olacağı, “Günümüz dünyasında artık bilgi bir güç haline geldi, bilgiyi değer haline getirmek, onu işlemek sahada yapılan faaliyetler kadar büyük önem arz etmektedir. Bu maksatla 2018 yılında kurulmuş olan Türkiye Yer Bilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası’nı (TÜVEK) açarak madencilikte önemli bir adımı atmış olacaktır. TÜVEK’le maden kaynaklarımızın arama ve üretim açısından tek tek sicillerini tutulacaktır. Maden arama, araştırma ve üretim esnasında elde edilen sondaj karotları, numuneler, yer bilimlerine ilişkin çeşitli veriler, haritalar burada arşivleyerek ve sektörün hizmetine kullanımına ve akademisyenlerimizin kullanımına açılmış olacaktır. Bir yerde karot bilgi bankamız madenciliğimizin hafızası olacaktır. Tüm jeolojik örneklere ait analiz ve bilgileri modern arşivde, bilgisayar ortamında saklanacaktır. Ülkemizde maden arayan yerli ve yabancı kurumların yaptıkları sondajlardan temsili numuneler alınarak Karot Bilgi Bankasında kayıtları tutulacak. Karot Bilgi Bankasıyla birlikte farklı zamanlarda yapılan mükerrer çalışmaların da önüne geçilecektir. Bu da gelişen teknolojilere bağlı olarak sahaları ileride yeniden değerlendirmemize imkan verecek. Önceki faaliyetler esnasında elde edilen verilerin saklanmaması, bu verilerin daha sonra yeniden toplanması ya da yetersiz veriyle yüksek riskli arama çalışmalarına girilmesi gibi kayıpları da beraberinde getirmekte idi, fakat Karot Bilgi Bankasıyla hem zaman hem de maliyet kayıplarının önüne geçilecek. TÜVEK’e teslim edilen numuneler yurt dışındaki pek çok örneği gibi uluslararası standartlarda tasnif edilecek. Bütün sondaj karot numuneleri, kırıntı ve el örnekleri dünya standartlarındaki kriterlerle taranacak ve mineralojik içerikleri tespit edilecektir. Böylece sondaj esnasında ya da sonrasında ortaya çıkabilecek beşeri hataları da en düşük seviyeye indirilecektir. Numunelerin arşivlenmesi ve tekrar kullanılması adına Karot Bilgi Bankamız, madencilik sektörümüzün sürdürülebilirliğine önemli katkılar sunacaktır. Karotlu sondajlarla alınan numuneler bölgenin yer altı formasyonu hakkında önemli bilgiler veren kamu kaynağı olup, bu kaynağı milli menfaatleri doğrultusunda yatırımcılarımızla, üniversitelerimizle paylaşılacaktır. Ortaya çıkabilecek riskler azaltılacaktır. Ünitelerin tamamı devreye alındığında tesis 50-55 yıllık ihtiyaca cevap verebilecek bir kapasiteye ulaşabilecektir. TÜVEK yatırımcılara ve araştırmacılara veri kolaylığı sağlayacaktır.  "İsteyen istediği bilgiye kolaylıkla ulaşacak. Böylece hem akademik bilginin çoğalmasını hem de sahada operasyonel işlemlerin kolaylıkla yapılması sağlanacaktır.

MTA faaliyetleri yürütürken arazilerin haritalarını çıkarmakta, jeofizik verileri üretmekte, yerin yüzlerce metre altına giden sondajlarla karotlar elde etmektedir. Bunların analizleri ve testlerini yaparak maden varlığıyla ilgili dataları da üretiyor. Bu verilerin elde edilmesi kadar arşivlenmesi ve saklanması da önemli, çünkü günümüz dünyasında bilgi güçtür. Bilgiyi değer haline getirmek, onu işlemek sahada yapılan faaliyetler kadar önem arz ediyor. Bu maksatla 2018 yılında Türkiye Yer Bilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası kısa adıyla TÜVEK kuruldu. Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası Türk madenciliğine yeni bir ivme kazandıracaktır.

 

Hiç yorum yok: