4 Ekim 2022 Salı

Alıç ve Faydaları

 

Alıç ağacı 6 metreye kadar uzayabilen, pembe-beyaz renkte çiçekler açan, dikenli bir ağaçtır. Daha çok yabanî olarak yetişir. Meyveleri kırmızı yahut koyu sarı renktedir. Mayhoş tattaki alıç meyvesi ekşi muşmula olarak da bilinir. Çeşitli flavonlar, sıtasterin, adenozin, adenin ve guanin gibi maddeler ve C vitamini başta olmak üzere çeşitli vitaminleri vardır.

•  Kalp damarlarını genişletir.
•  Damar çevresini kuvvetlendirir. 
•  Beyne kan akışını arttırır.
•  Kalbi kuvvetlendirir.
•  Kan basıncını azaltır.
•  Yüksek tansiyonu düşürür. 
•  Damar sertliğine karşı korur.
•  Kalp krizi riskini azaltır.
•  Kalp atışını düzenler.
•  Sinirsel çarpıntıları giderir.
•  Uykusuzluğa iyi gelir. 
•  Mideyi kuvvetlendirir. 
•  Kolesterolü azaltır.
•  İdrar söktürücü etkisi de vardır.

Bir tatlı kaşığı alıç çiçeği bir bardak kaynar suyla haşlanır. 10 dakika demlenir ve süzülür ve günde 2-3 bardak kalp-damar sağlığını korumak amacıyla içilir. Balla tatlandırılabilir. 
Çiçekler tamamen açılmadan, ağacın kabukları ve meyveleri ise sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle kullanılır. 

Hiç yorum yok: