25 Ekim 2022 Salı

Sağlık..Kestane

 

Soğuk kış gecelerinin vitamin deposu olan kestane, sağlık bakımından çok faydalıdır. 100 gram kestanede; 160 kalori, 34 gr karbonhidrat, 3.2 gr protein, 1.8 gr yağ ve 8-10 gr lif bulunur.
- Nişasta, lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum bakımından zengindir.
- Kolesterolü düşürür, kalp damar hastalıklarına karşı korur.
- Kan basıncını düzenleyerek dolaşımı hızlandırır.
- Gluten bulunmadığından içindeki demir ile kansızlığı önler.
- İçersindeki kalsiyum ile; kemik, kas ve dişleri güçlendirir.
- Yorgunluğa ve hâlsizliğe iyi gelir, enerji sağlar.
- Kabukları suda kaynatılarak hazırlanan ilâç; ateş düşürür ve sinir sistemine iyi gelir. 
 Kestanenin pişirilmesi:
1. İlk olarak bir bıçak yardımıyla kestanelerin üzeri çizilir.
2. En az 15 dakika suyun içinde bekletilir. Sonra suyu süzülüp kağıt havlu ile kurulanır.
3. İster  fırında, ister soba üstünde damak tadına göre pişirilir. 
Kestane ne kadar taze olursa o kadar kolay pişer ve lezzetli olur. Satın alırken kabuğunun sert olmasına özen gösterilir.
Kestane reçeli yapımı:
1.5 kg kestane suyun içinde haşlanır. Yumuşayınca ocaktan alınır. Bir bıçak yardımıyla üzerlerine çizik atılarak fırın tepsisinde 240 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılıp, kabukları soyularak küçük parçalara ayrılır. 1 su bardağı toz şeker ve yeterli miktarda su ekleyerek pişirilip âfiyetle yenir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi Takvimi

Hiç yorum yok: