21 Eylül 2021 Salı

Cenneti Kazanmak İçin

 

Dünyada kullarına sayısız nimetler veren rahmeti sonsuz Rabbimiz, ayrıca bizleri cennetine davet ediyor. O güzelim nimetlerden ebediyen yararlanmamızı istiyor. Acaba cennete nasıl girilir? Bunun için neler yapmalı, nelerden sakınmalı?

Bir ayetinde Rabbimiz bunun yolunu şöyle gösteriyor:  "Allah müminlerden canlarını ve mallarını, karşılığında onlara cenneti vererek satın alıyor." Bu ayet açıkça gösteriyor ki cennetin fiyatını canı ve malı Allah'a satmak, yani O'nun adına kullanmaktır. Ne yaparsak yapalım, O nasıl istiyorsa öyle yapacağız. Öncelikle farzları yapmamız ve haramlardan kaçınmamız gerekiyor. Kısacası iman, salih amel, yani ibadet, hayır ve güzel ahlak gerekli. 

Vehb bin Münebbih der ki: "Cennet kapısının anahtarı "La ilahe illallah'tır. Ama o anahtarın dişleri vardır. Dişsiz anahtarla açılmaz, ancak dişli anahtarla açılabilir. İşte o dişler de salih amellerdir." 

Hayat iman ile hayatlanır, salih amellerle meyvesini verir; haramlardan kaçınmakla muhafaza edilir ve farzlarla ziynetlenir. Bunlar ise şüphesiz biraz ter dökmeyi gerektirir.  Hangi nimet vardır ki, külfetsiz elde edilsin? Cennete girmek için de nimetin büyüklüğü ölçüsünde gayret göstermek gerekiyor. 

Hiç yorum yok: