17 Eylül 2021 Cuma

Hayır ve Şer Nedir?

 

Hayır, kısaca iyilik, şer de kötülük anlamına gelir. Kainatta hayır-şer, iyi-kötü her şeyi yaratan Allah'tır. Bunların yaratılmasından maksat insanların denenmesi, imtihan edilmesidir. Acaba insanlar ne ölçüde hayra koşacak ve ne ölçüde şerden kaçacaklardır? Kimler hayır işleyerek melekleri geçebilecek, kimler şerlere dalarak hayvanlardan da aşağı düşecektir?

İnsanın önüne yücelerin yücesine çıkılabilecek, aşağıların aşağısına düşülebilecek iki yol açılmıştır. İşte insan hayır veya şer işleyerek bu iki yoldan birini seçer.

Peki, insanlar bu şerlere uyarak kendilerine olduğu kadar etraflarına da zarar vermiyorlar mı? Dünyayı da, ahireti de cehenneme çevirmiyorlar mı? O zaman şerrin yaratılması şer olmaz mı?

Hayır, şerri yaratmak şer değil; şerri işlemek şerdir. Allah'ın yaratmasında bir kötülük yoktur. Kötülük bizim o şerleri işlememizdedir. Tıpkı ateş örneğinde olduğu gibi... Ateş faydalı iken onu zararlı hale getiren biziz. Şerleri yapmazsak bize hiçbir zararı olmaz. Aksine onlara bakar, iyiliğin kıymetini bilir, iyi yolda ilerleriz. Tıpkı, "İyiliği kötüden öğrendim" diyen kimse misali...

Evet, şerler olmazsa iyiliğin kıymeti bilinmez ve şerden kaçma, iyiliğe yönelme ve yükselme imkanı olmaz. 



Hiç yorum yok: