26 Eylül 2021 Pazar

Okulda İlk Günler Çok Önemli

 

Her çocuğun hayatında, okuldaki ilk gün çok mühimdir. Ev ortamı dışında, yepyeni ve farklı bir çevre, ister istemez çocuğu endişelendirir. Kendi kimlik ve kişiliğini, ayrı ve başka bir fert oluşumu, ilk defa bu kadar derinden hisseder. Ailenin doğru yaklaşımıyla çocuk, okulun ilk günlerinin kaygısını kolay atar. 

Okul, çocuğun hayatındaki ilk kurumsal tecrübedir. Hiç tanımadığı, bilmediği kurallarla yönetilen bir ortama girecek olan çocuk, elbette kaygılanır. Her çocuk aynı derecede olmasa da sevdiği ve güvendiği bir çevreden kopuşun acısını mutlaka hisseder. 

Çocuk için ev, en çok sevdiği ve en çok sevildiği bir ortam demektir. Okul ise, belirsizliklerle kuşatılmış yabancı bir alem...

Okul korkusu bebekliğinde bilhassa da anne sevgisine doymamış çocuklarda daha fazladır. Bazen anne babanın dokunuşundan, bakışından, tavrından, kaygısı çocuğa yansır.

Okula uyum süresi, iki üç haftaya yayılabilir. Bunu normal görmelidir.

Okula alışma süresinin daha fazlası, çocuğu başarısız kılabilir. Bu durum, çocuğun gönlüyle evinden kopamadığını, sırf gövdesiyle okulda bulunduğunu gösterir.



Hiç yorum yok: