23 Eylül 2021 Perşembe

İbadet Denilince Aklımıza Ne Geliyor?

    Halk arasında yaygın bir kanaate göre ibadet denilince akla namaz, oruç, hac, zekat gelir ve ibadetin sadece bunlardan ibaret olduğu zannedilir. Oysa ibadet, bunlardan ibaret değildir, çok geniştir. O kadar geniştir ki Allah için yaptığınız her türlü kulluk, iyilik ve yine O'nun kaçındığımız her türlü kötülük birer ibadettir. 

    Şöyle de diyebiliriz. O kadar geniştir ki Allah için yaptığımız, her türlü kulluk, iyilik ve yine onun için kaçındığımız her türlü kötülük birer ibadettir. Yani Allah'ın emrettiklerini yapmak, yasaklarından kaçınmak ibadettir. Ayrıca Kur'an'ın dışında Peygamberimizin (S.A.V.) emrettiklerini ve yaptıklarını yapmak, kaçındıklarından kaçınmak da ibadettir.

    Dürüst ve temiz olmak, dedikodu yapmamak, iftira atmamak, hırsızlık yapmamak, içki içmemek, kumar oynamamak birer ibadettir. Yolda giderken insanlara eziyet ve sıkıntı veren taşı, çakılı, pisliği kaldırmak, maddeten veya manen insanların yardımına koşmak, insanlara öfkeyle, asık suratla bakıp konuşmak yerine tebessümle tatlı sözlerle muamele etmek de birer ibadettir.

    Kısaca hangi hususta olursa olsun dinimizin emirlerini tutma, yasaklarından kaçınma birer ibadettir. Şuurlu mümin yeme içmeden, oturup kalkmaya varıncaya kadar bütün hareketlerini ibadete dönüştürebilir. Bunun şartı da beş vakit namazını kılıp sünnete uygun hareket etmektir.

Hiç yorum yok: