28 Temmuz 2021 Çarşamba


Çin Ulusal Enerji İdaresi tarafından açıklanan verilere göre Çin’in kurulu gücü 2021’in ilk altı ayında %9,5 oranında artış göstererek toplamda 2.256 GW’a ulaştı. Verilere göre haziran ayı sonu itibari ile ülkenin rüzgâr enerjisine dayalı gücü 291,92 GW, güneş enerjisine dayalı gücü 267,61 GW’a, hidroelektrik santrallerinin gücü ise 377,85 GW’a değerinde yer aldı.

Çin'in dünyanın fabrikası görevini görmesi sanayisini ayakta tutabilmek için yüksek oranda enerji kaynağı kullanması sonucunu beraberinde getiriyor. Kaynakları yeterli gelmeyen Çin ithalat yapmak zorunda kalıyor.

ABD'nin enerji bağımlılığı nedeniyle Ortadoğu'da yaşadıklarını yaşamak istemeyen ve büyük nüfusuyla kendisine yeten bir ekonomi kurmayı hedeflediği Çin enerjide yerli kaynakları öne çıkaracak yatırımlara öncelik veriyor. İki ay önce Avustralya ile yaptığı kömür anlaşmasını bitiren Çin ardından kripto para madenciliğinin harcadığı yüksek enerjiden tasarruf etmek için Bitcoin başta olmak üzere kripto paralarla ilgili caydırıcı bir düzenlemeye giderek enerjide kendi kendine yetecek adımlarını sıklaştırdı. Açıklanan rakamlar Çin'in hedeflerinde başarılı olduğunu gösteriyor.

Hiç yorum yok: