19 Temmuz 2021 Pazartesi

Günlerin En Faziletlisi Arefe Günü

 

Neslinden, kömür ruhlu insanlarla elmas ruhlu insanların imtihanla yeryüzü salonunda seçilmeleri için dünyaya gönderilen Hz. Adem'le Havva anamızın  hasret dolu ayrılıktan sonra buluştukları yer Arafat, gün de arefe günüdür. 

Bu buluşmada, "Ey Rabbimiz, biz nefsimize zulmettik. Günahlarımızı bağışla" diye Allah'a yalvarmışlardı. Günahlarını itiraf sebebiyle o güne "itiraf" manasında "arefe" denilmiştir. 

Daha başka ilginç olaylara sahne olan bu güne biz ayrı bir önem atfederiz. Cebrail Aleyhisselam yeryüzünde ilk defa hac yapan Hz. Adem'e haccın gereklerini bugün öğretmiş. Arafat'ta vakfedeyken, "Artık öğrendin mi?" diye sormuş, O da, "Evet öğrendim" diye cevap vermişti. Bundan dolayı oraya Arafat, o güne de arefe denilmiştir. 

Arefe gününü, günlerin en faziletlisi olarak nitelendiren Resul-i Ekrem (A.S.M.) duaların hayırlısının bugünden yapıldığını, bugün Cenab-ı Hakk'ın kullarını ateşten kurtardığını, rahmetiyle kullarına yaklaştığını, meleklerine karşı onlarla iftihar ettiğini, bugün dilini, kulağını ve gözünü haramdan koruyanların ikinci bir arefe gününe kadar işledikleri küçük günahlarının affedileceğini müjdelemişlerdir.


Hiç yorum yok: