30 Temmuz 2021 Cuma

Dünya Limit Aşım Günü!

 

Dünya Limit Aşım Günü nedir?

Dünya üzerindeki yenilenebilir kaynaklar ile insanların bu kaynaklara yönelik talebini değerlendiren araştırmalar yürüten Küresel Ayak İzi Ağı'nın (Global Footprint Network) verileri tüm insanlığa şunu gösterdi:

⏳ "Dünyanın sunduğu 1 yıllık doğal kaynakları, insanlar bu yıl, 29 Temmuz itibariyle tüketti."

Küresel Ayak İzi Ağı'na göre, insanlık bugünden itibaren, dünyanın yıl içinde yenilenebilme kapasitesinden fazlasını tüketmeye başlıyor. Yani durum çok daha ciddi.

Bu tarih, doğanın insana 2021 boyunca kullanması için sunduğu kaynakları, daha 7'inci ayın sonunda tükettiği ve yılın geri kalanında 2022'nin kaynaklarından borç alacağı anlamına geliyor.

World Wildlife Fund bugünün önemini şöyle duyurdu:

📣 "Tüketim hızımız, Küresel Limit Aşımı’nın hesaplanmaya başlandığı 1970’lerden bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda ve elimizde 1.7 Dünyamız varmış gibi tüketiyoruz. Oysa tek bir gezegenimiz var. Bu sene Dünya Limit Aşım Günü’nde yeni bir başlangıç yapmak bizim elimizde."

WWF açıklamasında, bu tarihi ileriye çekmek için bireylerin atabileceği adımları da şöyle sıraladı:

🌎 Otomobil kullanımını azaltmak gerekiyor. Otomobil kullanımından kaynaklı karbon ayak izi %50 azaltılırsa, Dünya Limit Aşım Günü 13 gün ötelenebilir.

🌎 Yiyecek israfı, açlığın çok yüksek olduğu bu dönemde halen önemli bir sorun. Tüm dünyada gıda israfı eğer yarıya indirilirse, bu tarih 13 gün ötelenebilir.

🌳 Dünya üzerinde kaybedilen ormanların yerine ağaçlandırma çalışmaları yapılabilir. 350 milyon hektarlık alanı tekrar ağaçlandırmak Dünya Limit Aşım Günü tarihini 8 gün ileri kaydırabilir.

🌎 Bireylerin, kurumların, özel şirketlerin ve devletlerin el ele vererek yeşil ekonomik dönüşümü benimsemesi, insanlığın dönüşümü için her geçen gün daha da hayati bir adım haline geliyor.


Hiç yorum yok: