31 Temmuz 2021 Cumartesi

SON ORMAN YANGINLARI

 

Son orman yangınları için suçlu arıyoruz. Peki bizim insan olarak hiç mi suçumuz yok? Peki biz ne yapabiliriz dursun diye bu cinayetler?

Son orman yangınları haberleri geliyor güzel ülkemizin dört bir yanından. Binlerce ağaç ve o ağaçları kendine yurt edinmiş milyonlarca canlı yok oluyor. Yangınlar yaşam alanlarımıza sıçrıyor ve evlerimiz, bahçelerimiz, hayvanlarımız yanıyor. İnsanlar ölüyor. Malımız telef oluyor. Etkilenen toprak, havadaki kirlilik…. Sayılamayacak kadar büyük zararlar.

Bu çok büyük bir öfke yazısı, en çok da kendime. En çok da tüm insanlara… Hepimize.

SAMİMİ DEĞİLİZ! SON ORMAN YANGINLARI HABERLERİNİ İZLERKEN DE…

Televizyon karşısında gözlerimiz yaşlar içinde izliyoruz hepimiz. Parmağımızla birilerini gösterip “işte bu yaptı” diyoruz. Yani suçlayınca rahatlıyoruz. Suçladığımız gururlanıyor, canımızı yaktığı için. Vs… Vs…


PEKİ BİZİM HİÇ Mİ SUÇUMUZ YOK?

Önce hiç ağaç dikmeyerek suçluyuz.

Evimizin manzarasını bozduğu için kesiyoruz ağacı.

Evlerimizi biraz büyük yapmak için bahçedeki ağaçları kesip biraz daha beton istiyoruz.

Yolları genişletmek ya da yepyeni yollar inşa etmek için koskoca orman alanlarını yok ediyoruz.

Taş ocakları ya da madenler için harap edilen ormanları görmezden gelerek suç işliyoruz.

Daha çok ev açgözlülüğümüz kabus gibi büyüyor.

Daha önce yanmış, tahrip edilmiş orman alanlarının inşaya açılmasına göz yumuyoruz.

Bu işe gönül vermiş insanları, dernekleri yalnız bırakıyoruz.

Orman alanlarını mangal alanı haline getirerek, arabadayken camdan izmaritimizi şişelerimizi atarak işliyoruz bu suçu.

Çocuklarımızı orman yerine avmlere götürüyoruz. Ağaca sarılmak yerine bilgisayar oyunlarına teslim ediyoruz.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğine sebep olduğumuz için çıkıyor son orman yangınları.

Yani suçlu biziz, suçlu aramayın hiç boşuna. Tabii ki o ilk kibriti çakan el için en büyük bedduaları okuyabilir; en ağır cezalara çarptırabiliriz. Ama ya biz? Çocuklarımızın elinden aldığımız bu dünya için bizim suçlarımızın cezası ne olacak?


SON ORMAN YANGINLARI KÜRESEL ISINMANIN, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SONUCU…

Geçen yıl ki  Avustralya’da önceki yıllardaki Amerika’da yaşanan seri yangınları düşünsenize, aylarca söndürülememişti. Sonunda hektarlarca alan küle dönmüştü, içindeki canlılarla beraber. Hatta toprak yanıyor. Orman yangınları geçmişte söndürülebilirdi ama artık bu mümkün olmuyor. Çünkü hava artık çok daha yüksek, nem başka bir düzeyde… Sera gazları, değişen rüzgar yönleri… Biz birilerini suçlayıp onları önemli bir yere getiriyoruz ama ya bu küresel ısınmadaki parmağımıza ne demeli?

Küresel ısınma öyle düzeylere geldi ki geçtiğimiz yıllarda soğuk kuzey ülkelerinde hatta Antarktika’da bile yangınlar çıktı. Mutlaka DW’nin 1 Eylül 2018 tarihli haberini okuyun mesela, tam da bu konuyu anlatıyor.

İklim Tahminleri ve Araştırma Merkezi’nin Başkanı Richard Betts Avustralya’daki yangınlar sürerken şunu söyledi. “Avustralya’daki sıcaklık şartları şu anda en uç seviyede ancak bunlar küresel ısınmanın 3 derece olduğu bir dünyada ortalama olarak yaşanmasını beklediğimiz şeyler…” Yani diyor ki; DÜNYA 3 DERECE DAHA ISINIRSA ORMAN YANGINLARI NORMAL OLACAK. Büyük harflerle yazdım ki belki anlayabilirsiniz. Haberin yayınlandığı Ingilizce sayfayı bırakıyorum buraya, sağ tıklayıp Türkçe ‘ye çevirip okuyabilirsiniz belki.

Ege Orman Vakfı iklim değişikliği ve son orman yangınları hakkında şöyle diyor; “Özellikle uzun süreli bölgesel kuraklıklar ile birleşen sıcak hava dalgalarının, orman yangınlarının sıklığı ve şiddeti ile açık bir bağlantısı vardır. Daha yüksek sıcaklıklarda, orman yangınlarının daha sık, daha geniş alanlı ve daha şiddetli olmasına yol açacaktır.”

Peki bu iklim değişikliğinin sebebi kim? Küresel ısınmada senin payın yok mu? Ya da benim? Küresel ısınmanın önüne geçebilmek için Amerika kıtası büyüklüğünde orman alanına ihtiyacımız varmış. Yeni öğrendim bunu, düşünsenize…


YENİDEN SÖYLÜYORUM: BU DÜNYA BİZE MİRAS DEĞİL EMANET!

Elimizi koyalım artık taşın altına. Dünya bizim değil sadece ve bize miras da kalmadı. BU DÜNYA BİZDEN MİLYONLARCA YIL ÖNCEDEN BERİ BAŞKA CANLILARA AİT. AĞAÇLARA, HAYVANLARA...

Diyorum ki bizi uyarmaya çalışan insanlara kulak verelim. Mesela Güven İslamoğluCem Seymen... Mesela TEMA‘ya destek verelim.

Son olarak; Çocuklarımıza sevgiyi öğretelim. Hayvanı, ağacı… Tüketmeyi değil de üretmeyi öğretelim. Ne olur….

Hiç yorum yok: