28 Ekim 2021 Perşembe

İnsanın “olma” çabası

 

Bu içerikler ışığında ele alındığında, insanın yaşama azmi ve olma çabası ortaya çıkar. Öncelikle insanın kendi olabilmesi, nefsiyle olan mücadelesinde nerede olduğuyla alâkalıdır. En zor mücadele de burada başlar ve yılmazlık derecesinde dirayet ve irade gücü ister. İstek ve arzuların nasıl bir sonuca varacağı, insanî düşünce çerçevesinde gösterilecek çaba sayesinde sona ulaşacaktır. Kendisiyle mücadele etmekte yetersiz kalan insandan başka konularda başarı beklemek, beyhude bir bekleyiş olur. En önemli sınav nefis mücadelesidir ki akabinde dışsal etkilere karşı başarılı olunabilsin.

Kabul edilsin veya edilmesin, ne yazık ki, hayatın gerçeği mücadeleyi şart koşmaktadır. Bu konuda başarılı olunmadığı takdirde hayat, suyun akışına bırakılıyor olmakla sonuçlanır. Buradan elde edilen son ile anlamlı yaşamayı yakalamak mümkün değildir. İnsan, diğer varlıklar gibi üreme, yeme, içme gibi kabaca bir yaşam için yaratılmış bir varlık değildir. Onun hayat ile ilgili gâyeleri olmalı ve o minvâlde mücadele etmesi gerekmektedir. Sadece mücadele de yeterli olmamaktadır. Kaybedilen mücadelelerde yere düştükten sonra yerden kalkmasını başarabilen yılmazlık rûhunun da canlılığını koruması gerekmektedir.

Aynı şartlarda yaşamasına rağmen bazı insanlar bulundukları ortamı doğru kullanıp hayat mücadelesinde başarıya ulaşırken, diğer bir kısmı ise yaşantılarını zoraki sürdürür duruma ya da orta hâlli bir standarda râzı olmaktadırlar. Üçüncü bir kısım insan ise hayatı kendisi ve çevresi için çekilmez hâle getirebilmektedir. Bunlar çâresizlik ve beceriksizliklerini çoğunlukla kendileri dışında başka unsurlara yüklemeyi yeğleyen, genellikle de haksızlığa uğradıklarına inanan insanlardır. Hayat mücadelesinde başarılı olabilmek için kendilerine düşen payı ya bilmezler ya da kabullenmek istemezler.

Genel olarak kısaca ifade etmeye çalışılan bu üç tip insanı birbirinden ayıran en önemli özellikler; problem çözme becerileri, zorluklar karşısındaki dayanıklılıkları, gösterdikleri sabır, olaylara karşı gösterdikleri mücadele rûhu ve her şeye rağmen yılmazlık pozisyonunda olmaları şeklinde öne çıkar.

Hiç yorum yok: