10 Ekim 2021 Pazar

Kur'an-ı Kerim'i Ne Kadar Biliyoruz?

 

Kur'an'ın her bir cümlesine "ayet", ayetlerden meydana gelen bölümlerine de "sure" denir. Ayet ayet, sure sure 23 senede inirilen Kur'an'ın içerisinde 114 sure ve 6666 ayet bulunmaktadır. Her yirmi sayfasına "cüz" denir ve Kur'an'da otuz cüz vardır.

Kur'an Allah'ın kelamıdır. Arapça olarak indirilmiştir. Kıyamete kadar devam edecek olan bir mucizesidir. Tek bir suresinin dahi benzeri yazılamamıştır. ve yazılamayacaktır da. 

Kur'an bütün çağlara hitap etmekte, insanlığın her türlü ihtiyacına cevap vermektedir. İçerisinde inanç, ibadet, ahlak, beşeri ilişkiler ve sosyal hayatla ilgili insanı ilgilendiren her çeşit konu bulunmaktadır. İbretli, düşündürücü kıssalara yer vererek her çağa ışık tutmaktadır. Aklı geliştiren, düşünceyi teşvikm eden; insanı ruhen, kalben olgunlaştıran, duygu ve kabiliyetleri doyuran bir kitaptır.  

Bize Allah'ı zat, sıfat ve isimleriyle tanıtırken, bizim de O'na karşı görevlerimizin neler olduğunu anlatmaktadır. En ideal bir tarzda insan hak ve hürriyetlerini temin eden, barışı, dostluğu ve saadeti gerçekleştiren ilahi bir kitaptır.

Her şeyden önce o bir hayat nizamıdır. Yaşanmak için gönderilmiştir. Düzenli, huzurlu ve mutlu bir toplumun tesisi için gerekli her türlü esası ihtiva etmektedir.


Hiç yorum yok: