31 Ekim 2021 Pazar

Ölçü ve tartıda dürüstlük

 

Kur’an-ı Kerim’de Hz. Şuayb’ın peygamber olarak gönderildiği Medyen kavminin başına gelenler anlatılmaktadır. Bu ayetlerde Medyen halkının Allah tarafından helak edilmesine neden olan davranışların, O’na ibadet etmeme, ölçü ve tartıda adaletli davranmayarak haksız kazanç elde etme ve yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarma olduğu anlatılmaktadır. (Hûd, 11/84-85)

Bütün bunlardan dolayı azaba uğrayan Medyen halkı, ticari hayatta doğru olmayanlar için kıyamete kadar ibret vesilesi olacaktır.

Allah’a inanmayan, ticarette doğruluktan şaşarak bozgunculuk yapan, haksızlık ve yolsuzlukların yaygınlaştığı bir toplum kendini ayakta tutan değerleri yitireceği için her yönden zaafa uğrayacak ve dağılıp yok olmaktan da kurtulamayacaktır.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.), kendi ümmetinin de aynı akıbete uğramaması için tüccarlara hitaben, “Sizler, daha önceki toplumların helakine sebep olan iki işi (ölçü ve tartı) devraldınız.” (Tirmizî, Büyû’, 9) buyurarak ticarette dürüst olmaya işaret etmiştir.

KAYNAK: DİYANET TAKVİMİ
31 EKİM 2021

Hiç yorum yok: