19 Temmuz 2022 Salı

Avrupa İklim Yasası

 

AB’nin iklim temelli hedeflerinin sağlanmasına yönelik attığı politik adımlardan biri de Avrupa İklim Yasası’dır. Paris Anlaşması çerçevesinden sonra Avrupa Yeşil Mutabakat’ını onaylayan AB, bu yasa yoluyla iklim hedeflerinde geri dönüşsüzlüğün teminini sağlamayı hedeflemektedir. 

Yasa, 9 Temmuz 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanmış ve 29 Temmuz 2021’de yürürlüğe girmiştir. 

Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın temel unsurlarından biri olup Avrupa ekonomisi ve toplumu için 2050 yılına kadar iklim-nötr hedefinin bağlayıcı mevzuata yazılmıştır. 

Yasa ayrıca, net sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine kıyasla en az %55 oranında azaltılması için de ara hedef belirlemektedir. 

İklim-nötr hedefi, 2050 yılına kadar başta emisyonları azaltarak, yeşil teknolojilere yatırım yaparak ve doğal çevreyi koruyarak bir bütün olarak AB ülkeleri için net sıfır sera gazı emisyonu elde etmek anlamına gelmektedir. 

Yasanın 2050 hedeflerine ulaşmak için önerdiği adımlardan ülkemiz için de önemli olan biri de Komisyonun Temmuz 2021’de bir öneride bulunduğu daha iddialı bir Arazi Kullanımı, Arazi Kullanım Değişikliği ve Ormancılık (AKAKDO) düzenlemesiyle AB’nin karbon havuzunu geliştirme ihtiyacının tanınmasıdır. 

Yasa, ekonominin farklı alanlarında iklim-nötr hedefine giden yolu çizen sektörlere özel yol haritaları hazırlamak için sektörlerle etkileşim kurma taahhüdü sunmaktadır. Bu sektörlerin en önemlilerinden biri tarım sektörüdür ve yasanın sunacak olduğu tarım çerçevesi AB tarımının dönüşümünde olduğu kadar Paris Anlaşması’na taraf olan ülkemizin tarımsal üretim yapısının da ikim temelli dönüşümünde rol oynayacaktır. 

Yasanın hedefleri; 

• 2050 iklim-nötr hedefini tüm politikalarla, sosyal açıdan adil ve uygun maliyetli bir şekilde karşılamak için uzun vadeli seyahat yönünü belirlemek, 

• 2050 yılına kadar Avrupa’yı iklim açısından nötr olma yolunda sorumlu bir yola sokmak için daha iddialı bir AB 2030 hedefi belirlemek, 

• İlerlemeyi izlemek için bir sistem oluşturmak ve gerekirse daha fazla işlem yapmak, • Yatırımcılar ve diğer ekonomik aktörler için öngörülebilirlik sağlamak ve 

• İklim-nötre geçişin geri döndürülemez olduğundan emin olunmasını sağlamaktır.

Hiç yorum yok: