19 Temmuz 2022 Salı

Avrupa Yeşil Mutabakatı

 

Avrupa Yeşil Mutabakatı, 2019 yılının Kasım ayında açıklanan ve AB’nin sera gazı emisyonlarının azaltılması, yenilenebilir enerji kullanımı gibi hassasiyetlerini ileri taşıyan, çevre ve sürdürülebilirlik konularında atacağı adımların taahhüdü niteliğinde olan bir inisiyatifler paketidir. 

AB, Mutabakat kapsamında 2050 yılında karbon-nötr ilk kıta olma hedefini ortaya koymuştur. Ayrıca ekonomik büyümenin kaynak kullanımına bağlılığının sona ermesini, kimsenin ve hiçbir bölgenin geride bırakılmamasını hedefleyen bir büyüme stratejisidir. 

AB’nin sürdürülebilirlik ve kapsayıcı büyüme stratejisi olma özelliği taşıyan AB Yeşil Mutabakatı’nın merkezinde olan hedeflerden biri de sürdürülebilir gıda sistemlerinin sağlanmasıdır. Bu hedef doğrultusunda geliştirilmiş stratejilerden biri Çiftlikten Çatala Stratejisi’dir. 

Bu strateji gıda sistemlerini adil, sağlıklı ve çevre dostu hale getirmeyi amaçlayan Avrupa Yeşil Mutabakatının merkezinde yer almaktadır. Bu strateji ile günümüzde küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte birini oluşturan, büyük miktarda doğal kaynak tüketen, biyolojik çeşitlilik kaybına ve olumsuz sağlık etkilerine neden olan ve tüm aktörler için adil ekonomik getiri ve geçim kaynaklarına izin vermeyen gıda sistemlerinin yeniden tasarlanması hedeflenmektedir. 

Gıda sistemlerinin sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşası yoluyla, gıda değer zincirindeki yer alan tüm elemanlar için de yeni fırsatlar getirmesi yeni teknolojiler ve bilimsel keşifler, artan kamu bilinci ve sürdürülebilir gıda talebi ile birlikte tüm paydaşlara fayda sağlanması hedeflenmektedir. 

Bu temel hedef çerçevesinde stratejinin hedefleri; 

• Çevre üzerinde nötr veya olumlu etkiye sahip olmak, 

• İklim değişikliğinin azaltılmasına ve etkilerine uyumun sağlanmasına yardımcı olmak, 

•Biyoçeşitlilik kaybını tersine çevirmek, 

• Herkesin yeterli, güvenli, besleyici, sürdürülebilir gıdaya erişebildiğinden emin olarak gıda güvenliği, beslenme ve halk sağlığını sağlamak ve 

• Daha adil ekonomik getiriler üretip AB tedarik sektörünün rekabet gücünü artırırken ve adil ticareti teşvik ederken gıdaların uygun fiyatlarının korunmasıdır. 

Bu hedefler ile AB, ticaret politikaları ve uluslararası iş birliği araçları yoluyla sürdürülebilir tarım-gıda sistemlerine küresel geçişi destekleyecektir.

Hiç yorum yok: