18 Temmuz 2022 Pazartesi

BEN OLMAK MI BİZ OLMAK MI?

 

Benlik ile bizlik arasında ince bir çizgi vardır. Benlik duygusu her şeye gücü yeteceğini sanan ve bu uğurda yanılan insanın içerisine düştüğü boşluk olarak ele alınmalıdır. Bizlik kavramı her şeye gücünün yetmeyeceği, dayanışma ve ekip ruhu ile birçok Zorluğun zaman ve masraf kaybetmeden daha kolay elde edileceği gerçeğini sunar bizlere.

Başarılı olmak istiyorsanız mutlaka ekip ruhuna odaklanın ve her ne yaparsanız yapın biz diyerek gayret ederek yola çıkın. Bin bilenin dahi bir bilmediği vardır. Bir bilenin bin bilmediği gerçeği ile her ikisinin bir araya gelmesi aslında bin bir bilginin bütünleşerek sonuç odaklı kazanımların artmasına vesile olacaktır.

Dünya düzenine baktığımızda savaşlar, kavgalar, küslükler, ihanet, entrika hep insanoğlunun ben diyerek çıkarcı düşünceleri ile düştüğü yanlıştan dolayı meydana gelmiştir. Dünyada barışın, huzurun, sükunetin, sadeliğin, saygının, sevginin bir bütünlük içerisinde buluşması ve toplumsal olarak erdemlerin temin edilmesi Biz diyerek atılan adımlar ile temin edilmiştir.

İn canlıdır, san ise yanılma evresi olarak ele alınmalıdır. İnsan her ne kadar akıl sahibi olsa da aynı zamanda irade merkezli hareket etmektedir. Peki ortaya koyduğumuz iradelerin merkezinde duygusal refleks olarak ben diye düşünürsek ne olur, biz diyerek düşünürsek ne olur?

Ben diyerek düşünen kendisini kısa vadeli kazançlı görselde orta vadede kaybeden uzun vadede hüsrana uğrayan olduğu tarihteki nice örnekler ile sabittir.

Fakat aynı zamanda biz olarak ele alınan bir hayat felsefesi ekseninde seyir alan hayat süreci her zaman az ve öz huzur ile devam eder. Başarı ve mutluluk daimi olur. Çünkü temelinde bir yardımlaşma ve dayanışma düşünce tasavvuru vardır.

İslâm medeniyetinin temeline baktığımızda veya ahilik şuurunun ana hatlarını incelediğimizde mutlaka biz olarak seyir alan bir tarihi görüyoruz.

Bizlik tesbih bütünlüğü gibidir. Ben olmak ise sadece teşbihte bir tane boncuk misalidir. Birlikte dirlik olur, dirlik düzeni korur, düzen demokrasiyi meydana getir, demokrasi topluma imkân sunar, imkanlar insana umut verir, umut yaşama ve çalışma azmimizi artırır, yaşama ve çalışma azmimiz atında yalnızca tüketen değil aynı zamanda üreten oluruz.  Üçler, besler ve yediler diye temennide bulunurken dahi birlikten ve dirlikten söz ederiz.

Tüm bu saydığımız değerlerin temeli biz olarak hareket etmekten geçer. Biz olma şuurunun zıttı olan ben olma güdüsü temelinde hırs ve ihtiras barındırır. Ve biz olmakta saydığımız tüm güzide değerlerin yara almasına vesile olur.

Siz siz olun ben olarak geldiğiniz hayatta biz olarak yaşamaya gayret edin ki ömrünüze sükunet daimi, başarı nitelikli ve kazançlı süreçler ile akılda ve ruhta temenniler ile ulvi bir makamınız olsun.

Hiç yorum yok: