18 Temmuz 2022 Pazartesi

İleti̇şi̇mi̇ Kopardık

 

İletişim bugün yaşadığımız hayatın en önemli gerçeği. Hepimizin dilinde günlük hayatın içinde sıkça telaffuz ediyoruz ama bu kelimenin anlam karşılığını yeterince yerine getiremiyoruz. Çünkü;

1) Konuşurken karşı tarafın bizi ne kadar anlayabileceğini dikkate almıyoruz.

2) Sen dili kullanıyoruz oysaki sen dili karşı tarafta suçlayıcı bir duygu yaratır.Buda bizi dinlerken kişinin odaklanmasını engeller.

3) Karşımızdaki kişilerle iletişim kurarken yeterince empatik yaklaşmıyoruz.

4) İletişimde sağduyulu yaklaşımı gösteremiyoruz.

5) Konuşmayı iletişim zannediyoruz.

  Oysaki iletişim karşılıklı birbirini anlayabilme becerisidir.

İletişim beden dilimizi, jest ve mimiklerimizi, dinleme becerimizi de dahil olduğunda    gerçekleşen bir olgudur. İletişim;hayatımızın her alanında gerek aile hayatımız da gerek iş hayatımızda gerekse toplumsallaştığımız her alanda her sektörde en önemli argümanımızdır.

Kısacası insanın olduğu her yerde var olan ve doğru kullanıldığında hayat kurtaran bir gerçektir.

Peki iletişimde nasıl geri gittik ? Nasıl birbirimizden bu denli  uzaklaştık ? Bana göre bu iletişim kopukluğunun sebebi; iletişim araçları ve kanalları birebir iletişimi  diyalogları sekteye uğratmıştır.Bizler yüz yüze iletişimin yerine tv, telefon, internet, sosyal medya araçları ile iletişim kurmayı tercih ettik.Karşılıklı iletişim kurma becerisi gerektirmeyen  bu durum toplumda  maalesef her geçen gün iletişimde ki maneviyatı, samimiyeti, sıcaklığı kısacası iletişimdeki doğallığı kaybettirdi. Bizler gün geçtikçe sosyalleşmekten, bireyselleşmeye yöneldik ve iletişim araçları ile yapılan sanal iletişimin ağına  düştük.Yüz yüze iletişim genel anlamda çok daha değerli ve daha gerçekçidir. Gelişen teknolojiyle birlikte uzaktan iletişim hayatımızda tamamıyla söz sahibi konumundadır. Sorun şu ki, insanların ihtiyacı birbirlerinin yüzlerini aynı fiziksel ortamda görmeleri gerekirken,ekranlarda görmek hem iyi, hem de iyi değildir. İyisi hiç yoktan iyidir. İyi olmayan tarafı ise, insanları birbirine bağlayan sosyal bağların gittikçe zayıflamasıdır.

Peki iletişimi artırmak için neler yapabiliriz ?

İletişimi daha iyi hale getirmek için;

- İletişim kurarken zamanlamaya önem vermelisiniz.

Doğru iletişimi yanlış zamanda kurmak, iletişimin kalitesini düşürecektir.

-İnsanlar saygı duydukları ve sevdikleri kişilerle iletişim kurmayı severler. İyi bir iletişim kurmak için karşı tarafa saygı duymak gerekir.

Özetleyecek olursak etkili bir iletişim; kendini tanımak,Kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek empati kurabilmek (kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyabilmek) hoşgörülü ve önyargısız olmak, eleştirilere karşı açık olmak,beden dili, göz kontağı, hitap, ses düzeyi, etkili iletişimin olmazsa olmazlarıdır.Bu olguların dışında karşımızdakinin gözlerinin içine bakarak iletişimi başlattığımız,etkin dinlemeyle konuşmaya teşvik ettiğimiz karşımızdakinin dünyasının kapılarını aralayarak duygularını tam olarak anladığımızı hissettirdiğimiz iletişim sürecinin sihirli anahtarıdır.Bu anahtara sahip olanlar çocukları için destekleyici bir ebeveyn; eşleri için samimi bir hayat arkadaşı; iş ortamında uyumlu bir mesai arkadaşı olurlar. Bu kişiler ruhsal olarak ta olgunlaşmış kişilerdir.

Yazımı Konfüçyus'un şu sözü ile bitirmek istiyorum.

"İnsanları geçimsiz yapan sevgisizliktir.

Birbirine düşman eden iletişimsizliktir.

Güzellikten yana ne varsa

yok eden ise ilgisizliktir."

İletişimi koparmayalım

kalın sağlıcakla !!!

Hiç yorum yok: